De emotionele teek
(Emoties, Deel 3)

Emoties, deel 1
Emoties, deel 2

Lichtwezens hebben vaak de grootste problemen met het bewaken van hun grenzen. De voornaamste oorzaak daarvan is dat het thuis, in de echte wereld, niet noodzakelijk is om grenzen te bewaken, omdat er geen materiŽle lichamen zijn die in ruimte-tijd een plaats innemen. De gedachtevorm van persoonlijk bezit bestaat dan niet en er zijn dus ook geen grenzen die verdedigd hoeven worden.

Hier in deze Virtuele Werkelijkheid bewonen wij een biologisch lichaam. Om onze spirituele integriteit - die door het leven in een lichaam al wordt aangetast - toch zo goed mogelijk te kunnen bewaken, moeten we er in het algemeen voor zorgen dat we de voornaamste bestuurder van dat lichaam zijn. Het brengt ons niet naar huis, maar het vermindert spiritueel lijden omdat we binnen de opgelegde beperkingen onze wilskracht kunnen uitoefenen. Met beleid en wijsheid, of gewoon tegen de klippen op.

De gedachtevormen Wij zijn allen broeders en zusters, wij zijn allen ťťn, wij zijn allemaal met elkaar verbonden zijn thuis niet corrupt, maar hier in deze Virtuele Werkelijkheid wel. Een enorme valkuil dus, voor wie is vergeten dat hij hier helemaal niet thuis is.

Corruptie herkennen

We leven hier in een oceaan van corruptie. Corrupte gedachtevormen alom, die corrupte processen veroorzaken: consumptie, verspilling, aantrekken, afstoten, aanvallen, verdedigen, verbruiken, verbranden. Jagen of gejaagd worden, beroven of beroofd worden, zoeken of je verstoppen, achtervolgen of wegrennen, zwoegen of uitrusten.

Terwijl het overduidelijk kommer en kwel is voor lichtwezens in dit Parasietenparadijs, heeft de Grote Piraat met succes een aantal fuiken opgesteld die de zaken anders voorstellen, en die goede eigenschappen van lichtwezens uitbuiten. Het is niet de bedoeling dat je beseft dat zuigwurmen zich hier ongestraft tegoed kunnen doen. Je moet vooral niet leren om energiezuigers in je eigen familie en vriendenkring te herkennen en passende maatregelen te nemen om hun energieroof te beperken.

In tegendeel, je moet anderen blijven opvangen omdat het familie is of vrienden zijn, je moet ze keer op keer vergeven en je keer op keer laten leegroven... Je moet positief denken, je moet hen helpen, of geloven dat je hen zelf hebt aangetrokken omdat je daar karma voor hebt. Als je denkt dat je een karmische schuld aflost terwijl een vampier je leegrooft, kan je zelfs denken dat je goed bezig bent. Zo gaat het er hier aan toe: misselijk makende omkeringen en allerlei manipulaties zijn toegestaan.

De emotionele teek

Wie zich door het duister laat manipuleren en overrompelen, ziet zijn wilskracht verzwakken. Wat er dan vaak overblijft zijn beschuldigingen, klachten over de onrechtvaardigheid en de corrupte van deze wereld, over het onrecht dat je is aangedaan. Er zijn mensen die zichzelf gevoelig noemen, emotioneel of overgevoelig, die er de gewoonte van maken om bij anderen te gaan tanken in plaats van hun eigen energiebeheer op orde te krijgen. En het duister vaart daar wel bij.

Hun vrienden voelen zich meestal moe als ze langs zijn geweest. Ze zullen hun verhalen ook - ongevraagd - aan wildvreemden vertellen. Aandacht is energie. Sympathie is energie. Dat komen ze te kort en dat zoeken ze waar ze het maar kunnen vinden. Hun verdriet of het onrecht dat hen is aangedaan zijn hun trofeeŽn die ze overal mee naar toe slepen.

Maar ze kunnen de energie die ze aan hun omgeving onttrekken zelf niet vasthouden. Ze zitten gevangen in een patroon: ze bouwen spanningen op die ze ontladen door te huilen of door te razen, of door urenlang door te blijven zeveren. En vaak worden ze nog door hun omgeving of therapeut aangemoedigd om dat te doen: dat lucht lekker op. Jawel, de emotionele teek is dan opgelucht, maar de omgeving mag de rotzooi opvangen, en dat is niet eenmalig. Want het gaat om een verslavingspatroon: dat lozen van rotzooi moet regelmatig gebeuren. Een slimme teek kiest meerdere slachtoffers uit om zijn rotzooi te kunnen dumpen, of hecht zich aan een goede lichtbron die hij opeist. Hij of zij presenteert zichzelf als emotioneel, gevoelig en kwetsbaar.

Afweer tegen de emotionele teek

Hoe herken je zo'n teek? Het lijkt misschien verwarrend als je luistert naar iemands verhaal en je erdoor laat meeslepen. Maar het wordt belachelijk eenvoudig als je alleen nog maar kijkt naar het energieplaatje. Geef je elkaar energie, of ben je steeds energie kwijt na contact met deze vriend, vriendin, of dit familielid, deze persoon?

Een teek luistert niet naar advies dat hem kan helpen om uit dit patroon los te komen. Dat lijkt onlogisch als je naar zijn woorden luistert, want hij lijkt om advies te vragen. Maar hij wil geen advies, hij wil zijn leven niet anders inrichten en zijn levensstijl aanpassen en verantwoording gaan nemen voor zijn eigen energiebeheer. Nee, hij is uit op energie en hij moet zijn rotzooi kwijt.

Als je deze patronen eenmaal herkent, wordt het pijnlijk eenvoudig om te doorzien wat er gebeurt. Je begrijpt dan dat het helemaal niet gaat om de gesprekken, om wat er wordt gezegd. Hoe mooi de woorden ook lijken, het zijn allemaal afleidingsmanoeuvres en manipulaties. Een teek wil gevoed worden en zijn rotzooi dumpen. Dus als je merkt dat iemand om advies vraagt en beweert daarvoor open te staan, terwijl er niets verandert aan het patroon, dan weet je wat voor vlees je in de kuip hebt.

Poep aan je schoen

Op weg naar je vriend loop je de straat op en je stapt in de hondenpoep die vlak bij je voordeur lag. Wat doe je dan? Ga je terug naar binnen om eerst jouw schoen goed schoon te maken voor je het huis van je vriend binnengaat? Of ga je naar jouw vriend om hem in zijn huis die poepschoen onder de neus zwaaien, terwijl je een tirade afsteekt over onverantwoordelijke hondenbezitters die jou dit onrecht hebben aangedaan?

Verantwoord emotioneel energiebeheer houdt in dat je jouw vriend hooguit vertelt dat je wat later bent omdat je in de hondenpoep was gestapt op weg naar zijn huis. Daar blijft het bij. Een ondergedompeld lichtwezen die in het patroon van de emotionele teek gevangen zit, zal zijn best doen om zich daaruit te bevrijden. De teek die ook in essentie teek is, blijft trouw aan zijn eigen aard. De doorgewinterde emotionele teek vindt dat het nut van vrienden is, dat je hen jouw poepschoen onder de neus kunt houden terwijl je er flink bij raast of huilt. Waar heb je anders vrienden voor?


Empathie of gevoeligheid

Home