Voorbereid zijn

Wat van jou is, is van mij:
het voorstel van de parasiet

Ik heb twee dochters. De oudste is vijf jaar ouder dan de jongste. Mijn opvoeding heeft in veel opzichten weinig of geen effect gehad. Mijn kinderen mochten geen tv of pc op hun kamers, ik heb nooit een cent aan hun mobieltjes uitgegeven, ze mochten niet naar GTST kijken (mijn oudste dochter heeft daar nog een trauma van, want ze was de enige in haar klas die dit niet mocht), en ze mochten hun lichamen niet verminken met oorbellen, piercings of tatoeages.

Zodra mijn oudste dochter 18 was, liet ze gaatjes prikken en kocht oorbellen. En ze bleek dol op oorbellen: ze legde een belachelijk grote verzameling aan. Toen mijn jongste dochter 18 werd, liet ook zij gaatjes prikken en schafte haar eerste twee sets oorbellen aan. Toen stelde ze voor aan mijn oudste dochter: "Zullen we onze oorbellen samen delen?"

Kijk, dat is nou het voorstel van de parasiet. Op en top. Ik heb bijna niks, jij hebt een heleboel, maar we zijn toch familie? Wat van jou is, is van mij...

Voorbereid

De mensheid heeft het zwaar te verduren en er komen nog zwaardere tijden aan, ondanks het feit dat velen proberen door te gaan met hun leven alsof er weinig aan de hand is. Wat is intelligent gedrag onder deze omstandigheden?

Voor een lichtwezen gaat het niet om overleving van het fysieke lichaam ten koste van alles. Het gaat om overleving in spirituele zin. De inzet van je wil in tijden van chaos en schaarste zou kunnen betekenen dat je ervoor kiest om liever dood te gaan van honger en dorst, dan een wapen op te nemen om iemand die een brood heeft of een kitkat of een blikje frisdrank, de hersens in te slaan.

De volgende adviezen zijn niet bedoeld om je de stuipen op het lijf te jagen. Maar je hoeft toch geen helderziende te zijn om te begrijpen dat er magere of chaotische jaren aankomen. Het is nuttig om je daar op voor te bereiden- zo goed en zo kwaad als het kan, en daarbij steeds te beseffen dat je in een lichaam boordevol programmeringen zit.

New Agers beweren dat je met negatieve gedachten een depressie gaat veroorzaken of dat al hebt gedaan. Dat zijn mensen die vinden dat je altijd alleen maar positief moet denken en je nergens op hoeft voor te bereiden. Als zij vervolgens in tijden van lichte crisis al niets meer hebben, dan vinden ze dat alle mensen broeders en zusters zijn - één grote familie, die alles wat er is samen moet delen. Sommigen zijn er zelfs van overtuigd dat alles wat ze nodig hebben vanzelf wel op hun pad zal komen. De parasiet ten voeten uit!


Zinloos?

Je hoort wel eens zeggen dat als het mis gaat, voorbereiding geen zin heeft. Als er een grote overstroming komt, een orkaan, een vulkaanuitbarsting, of een nucleaire aanval, een radioactieve stofwolk, een dodelijke virusepidemie. Sommigen lachen erbij met een stevige pint in hun hand: als we gaan, dan gaan we met z'n allen!

Spirituele weerbaarheid in het algemeen heeft alles te maken met het streven naar onafhankelijkheid en zelfredzaamheid - voor zover dat mogelijk is. Je wilt niet leven met je kop in het zand, en je ook niet laten leiden door angst voor de dood. Als alles niet in één klap afgelopen is, maar het langzaam mis gaat, dan ga je toch niet als een tor op je rug liggen wachten op het einde? Er zijn scenario's waarbij armoede en schaarste er langzaam in sluipt - scenario's die voor steeds meer mensen in Nederland al aan het uitspelen zijn.

Wat als er een grote stroomstoring komt, er geen water meer uit de kraan komt, als alle communicatienetwerken wegvallen, als de supermarkten en de banken sluiten - wat zou je dan willen dat je had gedaan om hier beter op voorbereid te zijn? Hier volgen korte en algemene tips.


Op deze pagina:
* Over water
* De boekenkast
* Voorraden en voorraadbeheer
* Eten uit de tuin en zaden
* Noodsituaties en noodpakket

Over water


Iedereen zou een redelijke watervoorraad in huis moeten hebben, waarmee je toch minstens met het hele gezin een week vooruit kunt. Dat is 3 liter water per persoon per dag.

De Nederlandse regering adviseert om voor minstens drie dagen water in huis te hebben, want als bijvoorbeeld de stroom uitvalt komt er geen water meer uit de kraan. En voordat hele gebieden met vrachtwagens van water zijn voorzien (vooropgesteld dat die gewoon kunnen rijden) gaan er meestal drie dagen voorbij.

Dus: minstens een kleine watervoorraad aanleggen en bijhouden.


We komen uit een waterland. We hebben geen idee hoe je echt zuinig kunt zijn met water. We laten kranen lopen tijdens het tanden poetsen, spoelen de wc door met drinkwater, geven de planten drinkwater en wassen de auto met drinkwater.

Ons drinkwater komt uit een zuiveringssysteem dat water rouleert: via het riool komt het bij een waterzuiveringbedrijf terecht dat het weer omtovert tot drinkbaar kraanwater. Men let daarbij op bacteriën, en gaat het water zeker niet controleren op resten van medicijnen die via de urine van gebruikers in het water terecht komen.

Weet u hoe vaak water al opnieuw is gebruikt? Vijftien jaar geleden zei men tijdens een rondleiding van mijn dochter bij het waterzuiveringbedrijf, dat het water dat in Oosterhout uit de kraan komt, al een keer of 8 a 9 eerder was gebruikt. Vorig jaar hoorde ik van iemand die dit bedrijf had bezocht dezelfde getallen!

Het Nederlandse drinkwater dat ooit van superkwaliteit is geweest, hoeft ondertussen al lang niet meer aan die hoge Nederlandse kwaliteitseisen te voldoen, maar aan Europese normen en richtlijnen. Die liggen veel en veel lager. Leve Europa.

Dus: drink liever bronwater dan kraanwater. Daar hangt helaas wel een prijskaartje aan, en waterprijzen zijn aan het stijgen.


Als er echt watergebrek is, hebben westerlingen de neiging te denken dat water dan alleen moet worden gebruikt om te drinken en niet om te wassen en het lichaam te reinigen.

Dat is een grote denkfout: met een vervuild lichaam kunnen astrale rovers eenvoudig hun gang gaan. Wat heb je eraan als jouw lichaam niet uitdroogt, maar zo vervuilt dat de ene ongenode gast na de andere binnen komt? Bedenk dus dat lichamelijke hygiëne heel belangrijk is. Die drie liter per persoon per dag is inclusief water om te koken en jezelf schoon te houden.


Het lichaam kan in tijden van nood ook worden gereinigd met bijvoorbeeld een huidolie of (lang houdbare) babyolie en een doekje. Als je daar ook een voorraadje van aanlegt, dan heb je alternatieven voor het reinigen van het lichaam.


Voor bepaalde religieuze groepen, zoals de Mormonen, is voorbereid zijn op de eindtijd een heilige plicht. Mensen worden getraind in voorraadbeheer, "koken uit de kast", lichamelijke hygiëne. Ze leren bijvoorbeeld hoe je jouw hele lichaam kunt wassen met heel weinig water, een wasdoekje, een stuk zeep en een stuk touw. Dat touw of stevig draad wordt gebruikt om het zeepvocht van stelselmatig ingezeepte lichaamsdelen te verwijderen, waarna er slechts weinig water nodig is om de laatste zeepresten weg te vegen. Zuinigheid ten top.


Op het internet zijn adviezen te vinden over het ontsmetten van water. Dat kan op vele manieren. Ook zijn er relatief goedkope filters in de handel om (sloot)water geschikt te maken om te drinken.


De boekenkast

Wat wil je kunnen opzoeken in jouw eigen boekenkast als het internet plat ligt? Mijn boekenkast is al meerdere malen compleet opgeruimd. Toen ik mezelf de vraag stelde welke boeken waardevol kunnen zijn in tijden van nood, was het antwoord samengevat: alles wat helpt onafhankelijk te zijn. Zelfredzaamheid.

• Kruidengidsen
Weet jij wat eetbaar is van alles wat er in jouw omgeving groeit aan "onkruid", zelfs in stedelijke gebieden? Ik had enkele jaren geleden geen flauw idee, maar ondertussen weet ik heel wat meer. Ik heb nu behoorlijk wat boeken over plantjes, kruiden en hun toepassingen. Veel meer onkruid dan ik had gedacht is eetbaar. Maar je moet wel in staat zijn het te herkennen, want er zit ook giftig spul tussen. Als je meerdere boeken hebt, dan heb je ook meerdere foto's, tekeningen en beschrijvingen.

Er zijn boeken over keukenkruiden, geneeskrachtige kruiden, kruidentherapie, natuurgidsen, wilde planten- en bloemengidsen etc. Veel schrijvers hebben hun eigen zienswijze en zulke boeken kunnen elkaar goed aanvullen. Sommige auteurs geloven in de heilige perfectie van moeder natuur of moeder aarde, maar daar kan je doorheen prikken. Ook oudere tweedehandboeken kunnen heel interessant zijn. Als de supermarkten dicht gaan, zijn al deze boeken goud waard.

• Paddenstoelengidsen
Dit is wel een lastige hoor. Na een natte periode trof ik eens drie mij onbekende groepen paddenstoelen in mijn tuin aan, maar ik kon ze niet vinden in mijn gidsen of ik was er niet zeker over. Dus durfde ik ze niet op te eten. Nu heb ik meerdere grote paddenstoelenboeken aangeschaft en een hoop informatie van het internet geprint.

Als je iets koopt, dan geen kleine (basis)boekjes want daar heb je in de praktijk weinig aan. Je hebt een behoorlijk naslagwerk nodig plus "niet te verwarren met"- informatie. Eetbare paddenstoelen hebben soms giftige soortgenoten die op hen lijken. Op het internet is hier ook veel over te vinden.

• EHBO-boeken, boeken over zelfmedicatie en pijnbestrijding
liefst vanuit diverse disciplines beschreven. Er is hier een overlap met bepaalde kruidengidsen.

• Survivalgidsen

• Weetjes 'uit grootmoeders tijd' of uit de bezettingstijd
In dit soort boeken/artikelen worden alledaagse dingen op veel meer manieren gebruikt dan wij nog gewend zijn. Ook manieren om zuinig te zijn met energie en goederen worden beschreven door mensen die leefden in een tijd van schaarste, toen zuinigheid een manier van leven was.

Wij koken spaghetti tot het gaar is en gooien het kokende water weg. Pure verspilling, maar we weten niet beter. In de oorlog wist men hoe je aardappelen of bonen gaar kon krijgen in een hooikist of gewikkeld in een slaapzak. De pan met het gerecht wordt aan de kook gebracht en van het vuur gehaald; daarna wordt de aanwezige hitte gebruikt voor het langzaam laten garen.

Op een pan met omgekeerd deksel waarin een gerecht wordt gekookt, kan je een andere kleinere pan zetten met een gerecht dat alleen moet worden opgewarmd. Je voorkomt onnodig energieverlies door nooit iets aan de kook brengen zonder deksel op de pan, en je steekt geen vuur aan als de pan er nog niet boven staat.

• Boeken/artikelen die je in spirituele zin ondersteunen
Als er chaos ontstaat, zal je steeds terug moeten naar jezelf. Soms kan een boek of tekst je helpen tot rust te komen, waarna je weer naar binnen kunt keren.

Bij jezelf blijven, zo veel mogelijk, is altijd het streven. Gezelschap opzoeken van anderen die daar ook naar streven is aan te raden, maar niet altijd mogelijk.


Voorraden en voorraadbeheer

Het aanleggen en beheren van voorraden is niet iets wat je er zo eventjes bij doet. De prijzen zijn belachelijk laag geweest, en nu zijn ze aan het stijgen. Maar ze zijn nog steeds relatief laag vergeleken met wat er komen gaat.

Daarom is mijn advies: van alles wat gewoon houdbaar is en zaken die je toch al gebruikt en die langer of zelfs onbeperkt houdbaar zijn, kan het geen kwaad wat voorraden aan te leggen. Omdat prijzen gaan stijgen 'beleg' je het zo beter dan je ooit aan rente op een rekening kunt krijgen, zeker als je je beperkt tot zaken die je normaal ook zou consumeren.

---Persoonlijke verzorging en hygiëne: wc-papier, keukenpapier, tissues, tampons, maandverband, inlegkruisjes, zeep, shampoo, tandpasta en tandenborstels, waspoeder.

Voedsel in pot of blik, lang houdbaar (4-5 jaar): Bijvoorbeeld bruine bonen, kidneybonen, tonijn (al vraag ik me af of die na Fukushima nog wel in orde is?), zalm, champignons.

Voedsel in pot of blik, enige tijd houdbaar (meer dan 1 jaar tot 3 jaar): Voornamelijk groenten, olijven, vruchten in blik (volgens sommigen vanwege het hoge suikergehalte veel langer houdbaar).

Voedsel, ook anders verpakt, kort houdbaar (tot 1 jaar): dit moet je goed in de gaten houden. Noten, meel, ontbijtproducten, koekjes, pindakaas.---

Voorraden moeten niet alleen worden aangeschaft maar ook beheerd. Dat kost tijd. Als je niet oplet moet je zaken gaan weggooien en dat is natuurlijk zonde. Als je voedsel in dozen of tassen opbergt buiten je voorraadkast, kan je dat het beste op jaartal doen.

Zout(soorten): Zout heb je nodig om te eten, maar je kunt het ook gebruiken om je tanden te poetsen en je lichaam te scrubben, om te pekelen, om astraal gespuis mee af te weren, te reinigen, etc. Geen geraffineerd keukenzout kopen, maar zeezout, Himalaya-zout, Keltisch zeezout of andere ongeraffineerde soorten. Een voorraadje kan geen kwaad.


Eten uit de tuin en zaden

In plaats van een tuin aan te leggen die alleen decoratief is, of plantjes op je balkon te zetten die mooi bloeien, kan je een kruiden en andere eetbare zaken kweken, of fruitbomen planten. Dit was mijn hobby niet maar is het wel geworden. In potten kan je ook heel wat doen, dus ook als je alleen een balkon hebt of zelfs alleen een vensterbank. Dit kost allemaal wel tijd. De resultaten zijn ook niet altijd even bemoedigend, maar zo krijg je wel een realistischer beeld van wat je in tijden van schaarste zelf voor elkaar zou krijgen.

Daarnaast zou je een voorraadje zaden kunnen aanleggen. Deels kan je die helemaal gratis en voor niks uit je omgeving halen. Paardenbloemzaden bijvoorbeeld - paardenbloemen zijn in geval van nood gemakkelijk zelf binnen te kweken en juist de jonge blaadjes zijn lekker.
Een voorraad zaad uit de zaadhandel kan een dure grap worden als je er verder niets mee doet, want je hebt al snel veel en veel meer dan je kunt gebruiken en na een aantal jaren is het zaad niet meer bruikbaar.


Noodsituaties en noodpakket

De overheid geeft informatie over het noodpakket, dat iedereen in huis zou moeten hebben. In plaats van alleen lucifers en waxinelichtjes kan je zorgen voor een goede zaklamp, een knijpkat of zo'n campinglamp zonder batterijen, die je zelf aan moet zwengelen.

Amerikanen zijn als cultuur goed voorbereid op nucleaire aanvallen. "Got duct tape?" is een populaire bumpersticker. Bij dreiging zijn daar twee zaken onmiddellijk uitverkocht: batterijen en duct tape om kieren rond ramen en deuren af te plakken.

Nederlanders zijn niet op een nucleaire dreiging voorbereid, maar voorbereid zijn op een overstroming is hier toch niet onlogisch. Heb je een kaart van je omgeving - heel hard nodig als de tom tom het niet meer doet? Heb je een kaart die hoogte aangeeft van je omgeving en weet je waar je heen wil vluchten als er een overstroming komt - met de auto, maar ook te voet of met de fiets? Heb je een tas met spullen die je zo kan pakken en meenemen als je snel weg moet?


Tenslotte

Wie zich bewust is van het feit dat mensenmassa's hier gemanipuleerd worden, heeft zich al door de jaren heen beter voorbereid dan anderen. Hele groepen mensen verwachten al jaren dat het internet in een klap weg gaat vallen, of dat het compleet wordt overgenomen.

Er zijn ook lichtwezens die zich nergens iets van aantrekken en zich ook nergens op voorbereiden, omdat ze weten dat het eind in zicht is en dan ook alleen maar willen gaan. Zij zullen zich niet vastklampen aan het leven. Als ze van binnen voelen dat ze dat zo moeten doen, lopen ze niet weg voor hun verantwoordelijkheid.

Ik heb juist het gevoel dat ik moet proberen zo lang mogelijk te kunnen kiezen of ik wil gaan of niet. Ernstig fysiek lijden betekent vaak ook spiritueel lijden. Ik hoor mensen wel eens zeggen: 'als iedereen om mij heen dood gaat, laat mij dan ook maar gaan.' Als het leven een echte hel wordt, is overleven geen pretje. Zulke tijden kunnen er inderdaad aan komen - juist hier in het geciviliceerde westen zijn wij zo kwetsbaar als wat. Maar als alles om mij heen in elkaar stort, mag dat voor mij geen reden zijn om uit mijn lichaam te stappen.

Angst voor dood en verderf is kenmerkend voor getraumatiseerde lichamen. Het is juist dood en verderf waar een einde aan gaat komen. Daar zie ik niet tegenop, al zal de manier waarop het gebeurt voor zowel het licht als het duister en de kunstmatigen geen pretje zijn. En ironisch genoeg zit er toch wel iets in dat als we gaan, dan gaan we met z'n allen...


Hokjesdenken

Home