7. Orbs en de sceptici

Op de sites van sceptici wordt uitgelegd waarom de waargenomen verschijnselen en de 'invasie van de lichtbollen' totaal niets met paranormale zaken te maken hebben. Het gaat om natuurlijke, verklaarbare optische verschijnselen.

Definities van orbs:
• Orbs zijn stof-, water-, of sneeuwdeeltjes.
• Orbs zijn energieën die te maken hebben met aardse geologische processen zoals moerasgas of aardbevingen.
• Orbs zijn insecten.
• Orbs ontstaan door camera effecten zoals licht dat in de lens valt en bollen veroorzaakt.


Dit is een voorbeeld van zo'n foto, die overdag is genomen met veel licht. De bollen linksboven zijn geen orbs zoals op voorgaande pagina's beschreven; het gaat om licht dat diagonaal de foto in valt en waarbij van die bollen zichtbaar worden.

Oosterhout 2013 ©Monique Spangenberg

De volgende foto's met van die grote bollen die allemaal precies even groot zijn en waar geen ringen in te onderscheiden zijn, worden op sommige websites ook 'orbs' genoemd. Het zijn wel bollen, maar ze hebben te maken met vocht op de lens. Dit is te controleren door meerdere foto's die na elkaar zijn gemaakt met elkaar te vergelijken. De bollen zitten op dezelfde plek:

Oosterhout 2013 ©Monique Spangenberg

Oosterhout 2013 ©Monique Spangenberg


Omdat mist, regen en sneeuw van invloed kunnen zijn op de foto's, adviseert men orb-fotografen om juist dan GEEN foto's te maken. Wat een onzin! Als orbs nu juist van vocht en water in de lucht houden, en zich dan in grotere getale laten zien, dan moet je juist foto's maken. En laat de sceptici maar volhouden dat hier alleen maar sneeuw of mist op de foto's staat of dat er vocht op de lens zit ...

Oosterhout 2013 ©Monique Spangenberg

Oosterhout 2013 ©Monique Spangenberg

Oosterhout 2013 ©Monique Spangenberg

Oosterhout 2013 ©Monique SpangenbergSinds ik met orbfoto's bezig ben, kan ik ook geen normale Hollywood-film meer zien zonder dat het mij opvalt hoe vaak lichteffecten met bollen expres zijn toegevoegd in films, te pas en te onpas. Onze hersenen worden geprogrammeerd om er geen aandacht aan te schenken en al die lichtbollen weg te filteren.

Wat er precies aan de hand is weet ik niet, maar dat er iets gaande is mag wel duidelijk zijn, zeker gezien de moeite die wordt genomen om aan iedereen duidelijk te maken dat er niets bijzonders aan de hand is. Hoe het ook zij, van een aantal ontmoetingen was ik zeer onder de indruk.

Oosterhout, mei 2013

Zomer 2013: Vreemde wezens in de lucht

Orbs - introductie


Home