Vraag en antwoord:
Over het ontstaan van
de Praktijk voor holistische psychologie Oosterhout

Vraag aan Drs. Monique Spangenberg,
holistisch psychologe


Kan je iets meer over jezelf, je praktijk en jouw website vertellen?

“Mijn website staat eigenlijk los van mijn praktijk. Je kunt via de site wel meer te weten komen over wat mij bezig houdt.

Ik kwam er lang geleden achter dat uitwisselingen op energetisch niveau een doorslaggevende rol spelen in relaties tussen mensen en in groepen. Wat ik binnen mijn studie psychologie heb geleerd, was onvoldoende om inzicht te krijgen in bijvoorbeeld stress of een burn out. Over bewustzijnsontwikkeling of spirituele invalshoeken werd al helemaal met geen woord gerept.

Twaalf jaar geleden begon ik energievelden waar te nemen. Dat heeft mijn wereldbeeld en inzichten ingrijpend veranderd. Meerdere malen eigenlijk, in de afgelopen jaren. Ik was een vreemde eend in de bijt in het alternatieve circuit, omdat men mij vertelde dat ik te veel nadacht en logische verklaringen eiste voor mijn waarnemingen. Ik zou mij meer moeten overgeven aan het hogere, aan de kosmos of het universum, blind vertrouwen in mijn hoger zelf… Dit soort New Age-programmeringen en gedachtevormen hebben me aanvankelijk wel aan het twijfelen gebracht.

Ik heb in 2001 besloten dat ik zelfstandig als holistisch psychologe wilde werken, buiten het reguliere systeem om. Daar heb ik nooit spijt van gekregen, want ik kon zo mijn onafhankelijkheid behouden en blijven schrijven, ook al brengt het minder geld op.”

“Veel mensen denken dat het geweldig moet zijn om bijvoorbeeld aurakleuren, chakra’s en hechtingskoorden te kunnen waarnemen. Maar het was voor mij in het begin alleen maar verwarrend, omdat mijn waarnemingen niet binnen mijn wereldbeeld pasten, en ook niet binnen dat van de New Agers die ik tegenkwam. Het bleek een voortgaand proces van leren door vallen en opstaan, waarbij ik uiteindelijk vrijwel het gehele New Age gedachtegoed begon te verwerpen.

Een neerslag van dat uitzoekproces is te vinden op mijn website, www.ascensie.nl. Het grappige aan die site is, dat ascensie of verlichting een term is die vaak door New Agers wordt gebruikt. Daar zit de gedachte achter dat de mensheid een evolutionaire sprong zal gaan maken en naar een hogere dimensie verhuizen. Daar geloof ik helemaal niets van. Toen ik die domeinnaam aanvroeg wist ik dat ik mensen zou aantrekken die in New Age valkuilen van opgevaren meesters en andere spirituele nepgoeroes zijn gevallen, maar die innerlijk weten dat er iets niet klopt.

Mijn website bevat informatie die niet bepaald voor het grote publiek geschikt of zelfs maar interessant is. Ik heb wel een enorme innerlijke drang gevoeld om er veel tijd en energie in te stoppen, omdat ik het idee had dat deze informatie vrij beschikbaar moet zijn voor mensen die er echt behoefte aan hebben. Voor mensen die in spirituele zin bezig zijn het hoofd boven water te houden in deze chaotische tijd.

Gevoelige mensen die moeite hebben met hun buitengewone waarnemingen en die naar mijn praktijk komen, heb ik tot nu toe goed kunnen bijstaan. Ze horen meestal ook wel dat de zoetsappige praatjes over licht en vrede vals klinken. In extreme gevallen zijn mensen door het reguliere systeem zo in de war gebracht, dat ze denken dat ze gek zijn. Ze hoeven dan alleen maar te horen dat hun waarnemingen betrouwbaar zijn, maar dat ze zelf moeten leren die binnen een bepaald wereldbeeld zinvol te interpreteren. En dan kan je je langzaam losmaken van de waanzin van deze wereld, ook al zit je er nog middenin.“


Contact

Meer over het boek "Vaarwel"

Home